Aromaterapija

Posted by on Oct 2, 2014

Aromaterapija je umetnost i nauka korišćenja etarskih ulja u cilju uspostavljanja ravnoteže i unapređenja zdravlja tela, uma i duha.

Etarska ulja su složene smeše  aromatičnih supstanci i dobijaju se iz različitih delova biljaka. Na primer, ulje jasmina dobija se iz cvetova, ulje ruzmarina, lavande i nane iz cvetova i lišća, ulje geranijuma i pačulija iz lišća i stabljika, ulje sandalovine iz drveta, ulje bergamota, pomorandze i mandarine iz kore ploda itd.

Etarska ulja su u biljkama zastupljena u malim količinama i zato ne čudi što su pojedina veoma skupa. Na primer, od oko 350kg lavande destilacijom se može dobiti 1kg ulja, a oko 4000kg ružinih latica ne više od 1kg. Biljke ih sintetišu iz različitih razloga, najčešće da bi odbijale korove, da bi privlačile insekte koji biljke oprašuju, ali i da štite biljku od bolesti i parazita.

Ne mešajte etarska ulja sa biljnim uljima (badem, maslina, jojoba, argan), etarska ulja iako u svom imenu sadrže reč ulje ne ostavljaju mastan trag na papiru i veoma su isparljiva za razliku od običnih biljnih ulja.

Etarska ulja mogu se koristiti na mnogo različitih načina. Inkorporirana u neko biljno ulje ili alkoholni preparat mogu se koristiti za inhalaciju, masažu, u oblogama, za negu kose, u kupkama, u raspršivaču za dezinfekciju i osvežavanje prostora, u preparatima za negu kože, u tretmanima nekih stanja kože. Od njih se mogu napraviti predivni parfemi.

Većina etarskih ulja ima višestruko pozitivno dejstvo. Neka od njih su baktericidna, neka stimlišu obnavljanje i rast ćelija, neka potpomažu uspostavljanju fizičke i psihičke ranoteže organizma. Etarska ulja ublažuju stres, a neka su poznata po svojim stimulativnim i opuštajućim svojstvima. Etarsko ulje lavande pomaže kod nesanice, depresije, napetosti.

Biljke svojim mirisom deluju na emocije i misli koje stvaraju prijatnu atmosferu. Ko, na primer, može da porekne dobrobit šetnje kroz šumu ili rascvetalu livadu? All naturals aromatherapy  puter za telo sadrži etarska ulja lavande i limunove trave. Aromaterapeutsko dejstvo ovih etarskih ulja pružiće vam momente relaksacije nakon napornog i stresnog dana.