Koža

Posted by on Dec 15, 2013

Koža je po površini najveći organ našeg tela koji nas štiti od spoljašnje sredine, sprečava gubitak vode I ima ulogu u regulaciji telesne temperature. Kao što smo rekli, koža se obnavlja svake četiri nedelje, neprekidno proizvodeći rožnati zaštitni sloj ćelija,  istovremeno odbacujući mrtve ćelije. Od toga šta i kako jedemo danas umnogome zavisi kakva će nam koža biti za mesec dana.

O našoj koži misimo više nego o bilo kom drugom delu tela, a istovremeno u preparate za negu kože ulažemo najviše novca. Savremeno društvo je preokupirano lepotom, što ima za posledicu da naša koža mora uvek izgledati mlada. Starenjem se u koži dešavaju velike promene, ona postaje tanja, suvlja I osetljivija, naročito oko očiju. Elastin I kolagen, strukturni protein smešteni u središnjem sloju kože zaduženi za elastičnost kože, takođe se sa starenjem menjaju. Njihova vlakna pucaju, što za posledicu ima pojavu linija I bora. Starenje kože može biti ubrzano prekomernim izlaganjem suncu.

Koža nas odaje. Prilično verno odaje naše navike I životni stil. Pomozite svojoj koži, jer ni jedna čudesna krema ne može ukloniti posledice nezdravog života. Ne zaboravite da lepota dolazi iznutra. U današnje vreme užurbanog života i prekomerene konzumacije brze hrane, kafe ,cigareta, zamislite šta svakodnevno radite svom organizmu.

Zato, hranite se raznovrsno, jedite puno voća I povrća. Pijte dovoljno vode jer će se tako vaša koža najbolje hidratisati. Hidratacija je preko potrebna za vlažnost i tonus kože. Jedan od glavnih uzroka starenja kože je I gubitak vlažnosti. Da bi se organizam hidratisao dnevno je potrebno popiti najmanje 2 litra vode. Uvek imajte flašicu sa vodom uz sebe. I ne zaboravite, ne pijte vodu pred spavanje, jer ćete se probuditi sa podočnjacima. Odmarajte, spavajte dovoljno, vežbajte. Spavajte na leđima. Položaj koji zauzimate tokom spavanja takođe utiče na mogućnost nastanka bora.

 

Stvorite preduslove da vaša koža uz dodatnu negu izgleda najbolje moguće.