Prednosti prirodne kozmetike u odnosu na konvencionalnu

Prirodna kozmetika tretira kožu ne po tipovima, već kao organ sa svojim specifičnim potrebama . Ne postoji ni jedan čaroban kozmetički sastojak koji bi mogao da se meri sa genijalnim regenerativnim mehanizmima koje sama koža poseduje. Kozmetika je tu samo da koži pomogne u procesu ishrane i regeneracije, podstičući njene prirodne funkcije.  Ako na koži iz dana u dan ostavljate sloj veštačkih sastojaka koji koži nisu srodni imaćete samo privid nege, jer će koža zaboraviti na svoju funkciju i neće moći da se izbori sa najmanjom iritacijom.

Imajte na umu da sve što nanesemo na kožu mora proći hidrolipidnu barijeru u površinskom sloju kože da bi došlo do dubljih slojeva i imalo efekat. Većina klasičnih preparata za negu kože bazirana je na parafinskom ulju i drugim derivatima nafte, koji su našoj koži strani, nefiziološki. Kako ih naša koža ne prepoznaje oni ostaju na površini zadržavajući vlažnost, ali u isto vreme zapušavaju pore. To je kao da ste oko sebe obavili sloj tanke plastične folije koji kožu guši i ne dozvoljava joj da diše. Fiziološki lipidi (masti) penetriraće kroz stratum corneum do dubljih slojeva kože gde će ih ćelije “preraditi”, a zatim vratiti na površinu gde će formirati vodonepropusnu barijeru. Dakle, ako želite da suštinski nahranite vašu kožu, morate je snabdeti prirodnim sastojcima koje koža prepoznaje kao svoje.

Prirodni sastojci su tu da sačuvaju vlažnost, blago neguju i hrane, podstičući vašu kožu na aktivnost. Oni nisu instant rešenje i od njih vam neće koža preko noći postati savršena. Imajte na umu da je potrebno 3-4 nedelje da se završi ciklus obnavljanja površinskog sloja kože, tako da je to minimalni period za proveru delotvornosti bilo koje kozmetike. Ako prelazite na prirodnu kozmetiku moguće je da će koža burnije reagovati u prelaznoj fazi dok se čisti od toksina nagomilavanih godinama i dok ne počne da izgleda zdravije. Često se dešava da ljudi odustanu od prirodne kozmetike jer nije dala rezultate u očekivanom vremenu. Ako budete dovoljni strpljivi i uporni rezultati koje ćete postići biće suštinski.