Šta je prirodna kozmetika

Da bi neku kremu ili kozmetički proizvod nazvali prirodnim osnovni kriterijum je da svaki sastojak, bilo to biljno ulje, buter, emulgator ili etarsko ulje mora biti prirodnog porekla i da je pri tom svaki od tih sastojaka imao minimalnu dodatnu obradu u odnosu na prirodni izvor. Dakle, prirodni sastojci su oni pronađeni direktno u prirodi, izolovani iz biljaka ili dobijeni od životinja, kao i stene i minerali.

 

Ako ćemo iskreno, svaki prirodni sastojak mora proći neku vrstu dodatne prerade da bi se iskoristio za proizvodnju kozmetike. Aloja vera se mora iscediti iz sveže biljke, a zatim profiltrirati. Voda se mora profiltrirati, da bi se prečistila od minerala i mikroorganizama. Ulja se moraju cediti iz biljaka. Da bi se dobio shea buter plodovi biljke moraju se sakupiti, oljuštiti, samleti, a zatim presovati, filtrirati i na kraju kristalizovati.

Osim što zahteva sirovine prirodnog porekla prirodna kozmetika podrazumeva i odsustvo genetski modifikovanih organizama, parabena, nanočestica, silikona, parafina, vazelina i drugih derivata nafte, PEG-a, sintetičkih parfema i boja, sirovina životinjskog porekla (izuzev onih koje životinje proizvode kao što su med, vosak i slično).