Zašto prirodna kozmetika

Svakoga dana većina od nas koristi veliki broj kozmetičkih proizvoda, od sapuna, šampona, kupki, do mleka, losiona i krema, dolazeći na taj način u kontakt sa velikim brojem hemikalija koje ulaze u sastav tih proizvoda. U savremenoj kozmetičkoj industriji koristi se nekoliko desetina hiljada sastojaka od kojih veliki broj njih ima štetan uticaj na ljudsko telo, posebno ako se proizvodi koji ih sadrže koriste duži vremenski period pa se postiže kumulativni efekat.

Koža obavija i štiti naše telo i ima veliku sposobnost da potpuno ili delimično apsorbuje sve što na nju nanesemo. Postoje podaci da se 60% onoga što na kožu nanesemo apsorbuje i završi u krvotoku. Uzevši u obzir da je koža naš najveći organ čija je površina oko dva kvadratna metra, količina potencijalno štetnih supstanci iz proizvoda za negu koje koristimo, a koja se kroz kožu apsorbuje i završi u našem telu nije zanemarljiva. Neka istraživanja govore da prosečna žena tokom svog životnog veka apsorbuje oko 15 kilograma sastojaka krema koje koristi. Velika apsorpciona moć kože koristi se i u terapeutske svrhe, poznati su antiinflamatorni, nikotinski i flasteri protiv bolova.

Verovatno ste već negde pročitali zastrašujuće tekstove o kancerogenim i ostalim štetnim svojstvima pojedinih kozmetičkih sastojaka. Čovečanstvo nije dovoljno ekološki osvešteno, onoliko koliko je daleko otišlo napred u nekim drugim područjima. Svakodnevno, i ne samo preko kozmetike dolazimo u kontakt sa velikim brojem štetnih supstanci. Istovremeno, svedoci smo velikog povećanja broja obolelih od različitih vrsta kancera, astme, kontaktnog dermatitisa, ekcema i drugih problema sa kožom. Uzevši u obzir sa koliko hemikalija smo okruženi u svakodnevnom životu, od retardanata za tkaninu, preko ftalata u plastičnim masama, izduvnih gasova i drugih zagađivača životne sredine, ima smisla smanjiti unos štetnih supstanci barem preko kozmetike.