Emulgatori u prirodnoj kozmetici

Na površini kože se nalazi hidrolipidni sloj koji je mešavina ulja, masti, znoja i mrtvih ćelija koji štiti kožu od bakterija i drugih sitnih neinvazivnih agenasa. Istovremeno, taj sloj pomaže u održavanju vlažnosti kože, dajući joj zdrav izgled i čineći je mekanom na dodir.

Dakle, dve su esencijalne stvari koje našoj koži moramo nadoknaditi upotrebom kozmetičkih preparata: ulje i voda.

Većina ljudi zna da se ulje i voda u normalnim uslovima ne mešaju. Kako je našoj koži potrebno i jedno i drugo, čitav niz kozmetičkih proizvoda predstavlja smešu ulja i vode koja je povezana uz pomoć emulgatora.

Emulgatori su dakle supstance koje zahvaljujući svom sastavu mogu da drže ulje i vodu zajedno, omogućavajući da smešu svih neophodnih sastojaka imamo u jednoj homogenoj masi.

Postoji mnogo kontroverzi u vezi sa emulgatorima u kozmetici, jer mnogi od njih sadrže PEG i druge sintetičke supstance.

Naravno, uvek postoji prirodna alternativa. Spektar emulgatora koji su dobijeni iz prirodnih izvora nije tako širok kao sintetičkih, ali nam omogućava da dobijemo veliki broj kozmetičkih proizvoda koji su prirodni, a opet imaju teksturu i osobine klasičnih emulzija.