Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina u velikoj meri utiče na to kako naša koža izgleda, ali i kako funkcioniše. Ovaj prirodni kompleksni šećer je glavna komponenta vezivnog tkiva  i nalazi se u svuda u telu. Polovina od ukupne količine hijalurona  nalazi se u koži, gde čini želatinoznu masu koja okružuje vlakna kolagena i elastina. Hijaluronska kiselina zahvaljujući svojoj sposobnosti da veže i do 1000 puta više vode od svoje sopstvene mase ispunjava prostor izmedju vlakana proteina dajući koži  volumen i punoću. Očigledno, ako je taj prostor ispunjen sa više hijalurona i vode, koža će izgledati punija, zategnutija i mladalačkija.

hijaluron-model

Tokom vremena, usled UV zračenja i zagadjenja,  sposobnost kože da proizvodi hijaluronsku kiselinu se smanjuje. Vrhunac produkcije je u adolescentskom dobu. Usled smanjene količine hijalurona koža postepeno gubi svoju punoću i volumen. Osim toga, molekul hijalurona u koži ima kratak vek od samo jednog dana, tako da svakodnevno dolazi do razgradnje i ponovne sinteze.

Dakle, ako želimo mladost u bočici, na prvi pogled hijaluron je nezamenljiv sastojak svakog anti-age preparata. Uostalom, ko ne želi glatku, mladalačku kožu? Ali, da li hijaluron primenjen u obliku kreme ili seruma ima efekat na podmladjivanje kože? Odgovor je ne.  Kao i drugi makromolekuli velike molekulske mase hijaluron zbog svoje veličine ne može da penetrira kroz kožu i dopre do dermisa. Zbog toga  molekuli hijalurona ostaju  na površini kože  gde  vezuju  vodu iz vazduha i na taj način vlaže kožu, ali bez suštinskog anti-age efekta, jer da bi  hijaluron uticao na punoću, volumen i popunjavanje bora mora prodreti u dublje slojeve kože. Ali, i tu postoji zamka, hijaluronska kiselina ima sposobnost da veže 1000 puta više vode od svoje sopstvene mase (1g hijalurona može da veže 1 litar vode!), pri tome hijaluron ne bira odakle će vezivati vodu. U uslovima suvog atmosferskog vazduha ili u prostorijama koje se greju pa je sadržaj vode u vazduhu manji, hijaluron će izvlačiti vodu iz kože. Dobićete instant efekat zatezanja, ali suštinski, posledica će biti dehidratacija kože.

Mi smo uvek u potrazi za prirodnom alternativom. Koncept prirodne kozmetike podrazumeva da se podstaknu prirodni mehanizmi regeneracije i reparacije kože. Kao što smo već objasnili,  hijaluron nanet topikalno ne samo da neće popunjavati bore, već će izazvati izvlačenje vode iz dubljih slojeva kože. Kako ipak iskoristiti veliki potencijal hijalurona u anti-age tretmanima? Jedna od opcija su injekcije hijalurona, na taj način se prevazilazi barijera i hijaluron doprema tamo gde treba da deluje. Druga opcija je da se na neki način koža podstakne da poveća sintezu hijalurona.  Upravo na tom principu je bazirana naša HIJALURON PRO FILLER kolekcija. Naši prirodni preparati  sadrže   gradivne blokove (pro fillere) od kojih je hijaluronska kiselina inače izgradjena, koji zbog svoje veličine mogu da prođu do dermisa gde će ih ćelije kože iskoristiti i od njih sintetisati  hijaluronsku kiselinu. Na taj način se prevazilazi barijerna funkcija kože zbog koje veliki molekuli ne mogu da prodru u dublje slojeve i dobija se efekat liftinga bez igle. Hijaluron profiller  dobijen je iz prirodnog izvora biotehnološkim  procesom i  kao takav potpuno se uklapa u ostale sastojke prirodnog porekla, što je osnovni postulat prirodne kozmetike. In vivo testovi  pokazali su da je u prisustvu hijaluron profilera  sinteza hijalurona povećana za 2.5 puta u roku od 10 dana.