Kakao puter u prirodnoj kozmetici

Kakao buter kao i kakao prah dobijaju se od zrna kakaa, koje se nalazi u plodu kakao drveta rasprostranjenog u tropskim šumama Južne Amerike. Da bi se dobio puter seme se mora fermentisati banana lišćem, osušiti, ispeći i na kraju presovati.
Kakao puter je glavni sastojak svih tipova čokolada, ali je zbog svojih neverovatnih emolijentnih svojstava i prijatnog mirisa našao veliku primenu u kozmetičkoj industriji.

Stanja i problemi kože kod kojih je kako puter delotvoran:

Starenje kože

Kakao buter je bogat antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala jednog od glavnih uzroka starenja kože.

Strije i ožiljci

Kakao puter sa svojim antioksidativnim, regenerativnim i hidratišućim svojstvima nezamenljiv je borac protiv strija, a delimičnu efikasnost pokazuje i kod uklanjanja ožiljaka. Efikasnost mu je veća u prevenciji, tako da svaka trudna žena treba da ga koristi da bi sprečila nastanak strija.

Hidratacija kože

zbog visokog sadržaja masnih kiselina kakao puter izuzetno dobro hidratiše i omekšava kožu.

Osetljiva i suva koža

Ako imate izrazito osetljivu i suvu kožu sklonu iritacijama, ili ekcem i dermatitis, kakao puter je pravo rešenje za vas. Efikasan je i za tretman ispucale kože i usana.

Kako ga koristiti:

Za direktnu primenu na koži uzmite malu količinu kako putera i protrljajte dok se ne istopi. Topi se na temperatuti tela, kao što se i čokolada topi uvašim ustima. Pri tome otpušta fantastičan miris, osećaj da ste na sebe nanaeli nešto prirodno i mirišljavo, pri čemu ćete obradovati svoju kožu je neprocenjiv. Pošto je na sobnoj temperaturi čvrst, da bi ste mogli da ga aplicirate odsrtružite malu količinu putera nožem ili teglicu sa puterom neko vreme držite pored izvora toplote.