Konzervansi u prirodnoj kozmetici

Najviše kontroverzi u vezi sa sastojcima prirodne kozmetike izazivaju konzervansi. Sa pravom ili ne, procenite sami.

 

Konzervansi su supstance koje se dodaju u kozmetičke preparate da bi u određenom vremenu sprečile rast mikroorganizama i neželjene hemijske reakcije koje bi mogle da unište sam proizvod.

 

Ideja o kozmetici bez konzervansa ili “preservative free” deluje veoma primamljivo. Veliko je pitanje koliko je realna.

 

Mikroorganizmi će se razvijati bilo gde, gde su im ispunjeni makar i minimalni uslovi za život (vlažnost, temperatura, izvor hrane). Oni preživljavaju u nuklearnim reaktorima, lednicima, okeanskom dnu. Sa tog aspekta prirodna kozmetika je raj za mikroorganizme. Svi sastojci prirodni, biorazgradljivi, kao takvi predstavljaju omiljenu hranu mikroorganizmima.

Proizvodi bez konzervansa moraju biti napravljeni u sterilnim uslovima i rok trajanja im je veoma kratak. Ne bi se smeli transportovati u letnjim uslovima i svako otvaranje, uvlačenje prstiju, vlaga u kupatilu mogu doprineti da se iz spoljašnje sredine unesu mikroorganizmi koji će krenuti da se razmnožavaju. Čak ni čuvanje u frižideru neće mnogo pomoći, to će samo privremeno usporiti razvoj mikroorganizama. Pogledajte samo hranu koju nekoliko dana ili nedelja zaboravite u frižideru. Iako će vaša krema i dalje izgledati i mirisati dobro, to ne znači da u njoj nije krenulo razmnožavanje bakterija, plesni ili gljiva. Osim zelenog sloja plesni na površini još neki pokazatelji ukazuju na to da je krema krenula da se kvari, a to su odvajanje vode, promena boje, mirisa, strukture.

 

Sve ovo govori u prilog da se kozmetički proizvodi moraju dobro konzervirati da bi se sprečio rast mikroorganizama, što može izazvati raspadanje samog proizvoda, ali i infekciju kože. Ovo je situacija u kojoj biramo manje zlo, definitivno je mali procenat konzervanasa (doziraju se u procentu od 0,1-1%) manje štetan za našu kožu i organizam od bakterija i ostalih mikroba i njihovih toksičnih produkata. Jedini donekle bezbedni kozmetički proizvodi bez konzervanasa su oni koji ne sadrže vodu, jer gde nema vode,  nema ni života.

 

Priroda je pronašla rešenje za sve, pa tako postoje prirodne supstance koje sprečavaju rast mikroorganizama, tzv prirodni konzervansi. Lista nije toliko dugačka, tu se mogu ubrojati ekstrakt semena grejpfruta, etarska ulja čajnog drveta, timijana, ruzmarina, ekstrakt biljke neem, alkohol. Iz iskustva i na osnovu brojnih istraživanja njihova antimikrobna svojstva nisu dovoljno potentna da bi omogućila apsolutnu sigurnost u mikrobiološku ispravnost proizvoda, izuzev u slučaju alkohola, ali za efikasno konzerviranje procenat alkohola mora biti veći od 15, što je previše agresivno za kožu. Mikrooorganizmi neprestano evoluiraju i postaju neosetljivi na poznate antimikrobne agense. Pogledajte samo kako savremena medicina ima sve više problema jer mikroorganizmi postaju neosetljivi na antibiotike i konstantno se moraju razvijati nove generacije istih.

Zbog svega toga su sertifikacione kuće koje izdaju sertifikate za prirodnu kozmetiku dozvolile upotrebu pojedinih konzervanasa.

 

Naše opredeljenje je da koristimo konzervanse koji su u prirodnoj kozmetici dozvoljeni. Verujemo da će mali procenat konzervansa manje naškoditi vašoj koži nego neka bakterijska ili gljivična infekcija. Osim toga, kao proizvođač smo u obavezi da na tržište isporučujemo proizvode koji su zdravstveno ispravni, a to pre svega podrazumeva da u sebi ne sadrže štetne mikroorganizme. Iako se proizvode u razumno sterilnim uslovima (UV sterilizacija vazduha, ambalaže, vode, kontrola sirovina, pasterizacija) mogućnost kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima tokom upotrebe je velika.