Shea puter u prirodnoj kozmetici

Afrički shea puter koristio se vekovima zbog svoje neverovatne sposobnosti da zaštiti i regeneriše kožu. Dobija se iz orašastih plodova karite drveta, koje raste u zapadnoj i centralnoj Africi. Prve plodove karite drvo daje posle 25 godina, a punu zrelost dostiže sa 50 godina. Zbog toga što je potrebno toliko vremena da karite drvo dostigne zrelost, kao i zbog velikog značaja koji proizvodnja shea putera ima za afrički narod, seča ovih stabala je strogo zabranjena. Ime karite,inače,znači “drvo života”.

Sastav: shea buter se sastoji od dve frakcije, saponifikacione izgrađene od masnih kiselina koja mu daje hidratišuća svojstva i nesaponifikacione (vitamini A, E, folna kiselina, proteini i ostali fitonutritijenti) koja mu daje lekovita svojstva. Zbog svog sastava koji je vrlo sličan prirodnom premašćujućem sloju koga luče lojne žlezde (sebum), koža ga prepoznaje kao vrlo bliskog i zbog toga ga neometano upija.

Zbog čega bi svako od nas trebao da ima jednu teglicu shea putera kod kuće?

Omiljeni i nezaobilazni sastojak prirodne kozmetike. Delotvoran kod mnogih stanja i problema kože. Ovo su samo neka od tih stanja:

Suva koža – Zbog svojih izuzetnih hidrirajućih svojstava shea puter pomaže kod mnogih stanja suve kože kao što su svrab, psorijaza, ekcem, dermatitis, zadebljala i ispucala koža (posebno laktova i peta), ispucale usne, za prevenciju isušivanja izazvanog hladnoćom i mrazom.

Bore – Zbog svojih hidratišućih, nutritivnih i lekovitih svojstava svojstava shea puter podmlađuje kožu i vraća joj elastičnost. Može se koristiti kod svih tipova kože (čak i masne) jer ne zapušava pore. Zbog antioksidativnih sastojaka deluje i preventivno protiv starenja, jer se bori protiv slobodnih radikala.

Iritacija kože – pomaže kod alergija, ujeda insekata, opekotina od sunca i ostalih opekotina, kod iritacija izazvanih brijanjem.

Artritis i reumatizam – Shea puter zbog velike sposobnosti penetracije koju poseduje, prodire duboko i umiruje bolove u zglobovima.

Suva kosa i koža glave – Mala količina shea putera naneta na kosu i kožu glave vratiće vlažnost suvoj i lomljivoj kosi, sprečiće lomljenje, proređivanje kose. Efikasan je i protiv peruti, kao i za revitalizaciju ostećene kose i rascvetalih krajeva. Istovremeno, shea puter zaštitiće kosu od oštećenja izazvanih suncem, fenom ili farbom za kosu. Odličan je i kao prevencija od oštećenja koja mogu izvati hlor iz bazena ili morska voda.

Zaštita od sunca – shea puter ima i sposobnost odbijanja sunčevih zraka, pa se može koristiti i za zaštitu od sunca pri kraćim izlaganjima (spf do 6)

Osetljiva koža – za ljude sa izrazito osetljivom kožom i odojčad shea puter je idealna prirodna alternativa. Idealan je za negu osetljive dečje kože, a pri tome potpuno prirodan i bezbedan.

Strije – shea puter je odličan za prevenciju i tretman strija i ožiljaka. Takođe je dobar za ispucale bradavice dojilja.

Kako se primenjuje:

Za direktnu primenu na koži uzmite malu količinu shea putera u ruke. Protrljajte blago da bi se puter istopio (topi se na temperaturi tela) i nanesite na kožu. Da bi ste izbegli uljasti osećaj na koži nanesite manju količinu ili sačekajte nekoliko minuta da se puter potpuno upije. Kako ga naša koža prepoznaje kao nešto srodno i blisko upiće se veoma brzo. Zbog višestrukih pozitivnih efekata na kosu, možete ga naneti na isti način kao na kožu.