Ulje jojobe

Posted by on Dec 15, 2013

Ulje jojobe dobija se iz semena biljke jojobe (Simmondsia Chinensis), vrste žbuna koji samoniklo raste  u pustinjama Arizone, Kalifornije i Meksika.  Jojoba ulje za razliku od većine biljnih ulja sadrži visok procenat zasićenih masnih kiselina, pa je ono u stvari tečni vosak. Zbog svog sastava izuzetno je stabilno u odnosu na druga ulja, jer nije u velikoj meri podložno oksidaciji.

Ono što ovo ulje čini posebnim je i činjenica da je po sastavu vrlo slično sebumu, prirodnom premašćujućem sloju koji luče lojne žlezde da bi podmazivale kožu. Jojoba se može koristiti kao zamena za sebum kod osoba kod kojih je njegova proizvodnja smanjena. Istovremeno, može se koristiti i za otklanjanje viška sebuma. Jojoba hidratiše, omekšava kožu, deluje protivupalno,netoksična je i nekomedogena (ne zapušava pore). Jojoba ulje dobro je i za masnu kožu, pa iako u svom nazivu sadrži reč ulje neće zapušiti pore, a istovremeno će regulisati proizvodnju sebuma.

Zbog svoje svestranosti jojoba je postala neophodan sastojak u proizvodima za negu kože, a pored shea putera je i omiljeni i najčešće korišćeni sastojak prirodne kozmetike. Jojoba ulje pomaže u borbi protiv bora, strija i celulita. Takođe je i efikasna kod problematične kože, ekcema, psorijaze, umiruje iritiranu kožu.

Jojoba ulje ima visok sadržaj ceramida i to je ono što ga čini kompatibilnim koži. Ceramidi su vrsta lipida koji ulaze u sastav ćelijskih membrane, ali i međućelijskog prostora. Koža se sastoji od 10-20% vode i taj procenat upravo zavisi od količine ceramida u međućelijskom prostoru. Ceramidi su ti koji našu kožu štiteod gubitka vlage i čine je glatkom. Ceramidi imaju još jednu značajnu ulogu u održavanju glatke i mlade kože, jer inhibiraju elastazu, enzim koji razlaže elastin, što ima za posledicu gubitak elastičnosti
kože i pojavu bora. Sa godinama se sinteza ceramida u koži smanjuje, pa je neophodno nadoknaditi ih.
Jojoba ulje je idealan prirodan izvor ceramida. Brzo upija ne ostavljajući masne tragove, a pri tome formira moćnu barijeru koja sprečava gubitak vlage, ali i zaštitu od alergena i prašine. Jojoba ulje je prirodan lek za ekcem, a ima i protivupalne osobine zahvaljujući tome umanjuje crvenilo izazvano suvoćom kože sklone rozacei.