Emolijensi u prirodnoj kozmetici

Vlažnost kože i održavanje hidrolipidnog barijernog sloja su glavni faktori za očuvanje zdrave kože mekane na dodir.

 

Mnogi faktori iz spoljašnje sredine kao što su vetar, sunce, suv zimski vazduh pogoduju isušivanje kože. I mi sami radimo dosta stvari koje mogu da poremete zaštitni sloj kože. Prečesto kupanje vrelom vodom i agresivnim sapunima, kao i prejaki piling su neki od faktora koji potpomažu preteranom isušivanju kože.

Zato su tu emolijensi, sastojci kozmetičkih proizvoda koji imaju funklciju da “zarobe” vlagu u koži.

 

Postoje dve osnovne grupe ovlaživača kože i to humektanti (koji apsorbuju vodu iz vazduha) i emolijenti koji sami po sebi vlaže i omekšavaju kožu, zahvaljujući svom sastavu. Emolijensi se sastoje od jedne od dve stvari, ulja ili vode. Emolijensi na bazi ulja su masniji na dodir, lakše se mogu videti na koži nakon aplikacije, ali i ostaju duže na površini od emolijenasa na vodenoj bazi.

Najčešće primenjivani emolijensi u prirodnoj kozmetici su glicerin (humektant), čitav spektar biljnih ulja, estri masnih kiselina, gliceridi masnih kiselina i buteri (shea, kakao).

Oni će zaštititi kožu od isušivanja zadržavajući vlažnost i formirajući barijeru između kože i spoljašnje sredine. Dakle, ako imate osećaj suvoće kože, verovatno je da to nije posledica nedostatka vode, već funkcionalnih lipida koji čine barijerni sloj kože sprečavajući tako gubitak vode iz kože i tela.